Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3-1-2 meridián torna

 

50 ÉV FÖLÖTT KÖTELEZŐEN AJÁNLOTT!

 

 Prof. dr. Zhu Zong Xiang (Institute of Biophysics, Chinese Academy of Sciences ill. Beijing Acupuncture Meridian Research Center) kijelentette, hogy mindenkinek lehetősége van az egészséges hosszú életre, ehhez csak egy általa a hetvenes években kidolgozott egyszerű módszert kell követni.

https://www.312.hu/videok/

 

Ez a „3-1-2” meridián gyakorlat.

Ma már több millióan végzik ezeket a gyakorlatokat. A módszer a végtelenségig egyszerű, és csupán naponta kétszer 10-15 percet vesz igénybe.

A gyakorlat rövid leírása

A „3” azt jelenti, hogy három, nagyon egyszerű módszerrel megkereshető különböző vezetékpontot (akupunktúrás pontok) kell masszírozni, természetesen mindkét kézen illetve lábon. Ezek a speciális pontok, amelyeknek ingerlését (egyenként 2-3 percig) Zhu professzor ajánlja, a Vab-4-es Hegu (a vastagbél vezeték 4. pontja, neve magyarul "Találkozás völgye"), Szb-6-os Neiguan (a szívburok vezeték6. pontja, neve magyarul "Belső átjáró") és a Gy-36-osZusanli (a gyomor vezeték 36. pontja, neve magyarul "Három lábi Li").


A három pontpár különlegessége abban van, hogy velük az egész testre lehet hatni: figyelem, mindkét kézen és mindkét lábon alkalmazzuk!

Hegu a Vastagbél vezeték legfontosabb pontja. A vezeték a mutatóujjtól a fejre halad, így a pont masszírozásával a kar és a fej betegségeit lehet kezelni, olyanokat, mint az ízületi panaszok, vállmerevség, torokfájás, pajzsmirigy-gyulladás, fogfájás vagy fejfájás.

3-1-2-hegu03.jpg

 

 

 

 


 

 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Vab-4-es Hegu, „Találkozás völgye” pontot úgy találjuk meg, hogy szétnyitjuk a hüvelyk és mutatóujjunkat, és ennek a redőjébe a másik kezünk hüvelykujját beillesztjük úgy, hogy az első ujjperc illeszkedjen a redőbe.


Hüvelykujjunk hegyével megnyomjuk azt a pontot, amit így elérünk. Ezzel egy kellemetlenül kellemes érzést váltunk ki, amely végigszalad az egész karunkon.

Vab-4-est aszpirinpontnak is mondják, mivel általános fájdalomcsillapító.

3-1-2-neiguan-03.jpg

 

Neiguan a Szívburok vezetéken van. A vezeték közvetlen összeköttetésben áll a szívvel illetve áthalad a tüdőn, így ennek a pontnak a masszázsa segít olyan szív- és tüdőbetegségeknél, mint a koszorúér-betegség vagy az asztma (illetve ez a pont általános símaizom-lazító pont).

Szb-6-os Neiguan, „Belső átjáró” pontot úgy találjuk meg, ha a kézfejünket csuklóban visszahajtjuk, és az ellenkező kezünk három nagy ujját (mutató, középső, gyűrűs) beillesztjük a hajlatba, és a hüvelykujjunkkal megkeressük a kéz belső felületének közepén húzódó két ínhüvelyünket, ezek közé benyúlva találjuk meg a Szb-6-os akupunktúrás pontot.

3-1-2-zusanli.jpg

 

 

 

 
 

 

 

Zusanli a lábszáron, a Gyomor vezetéken van. Ez a vezeték a fejről fut le a lábra, ezért nem csak emésztési panaszokat kezelhetünk a pont masszírozásával, hanem olyanokat is, mint a láz, fejfájás, fogfájás, mentális zavarok, asztma, magas vérnyomás, keringési zavarok, ízületi panaszok, szédülés, szívdobogás, urológiai betegségek. A Zusanli pontot Kínában a "Hosszú élet pontja"-ként is számontartják.

Gy-36-os Zusanli, „Három lábi Li” pont helye: a térdkalács külső alsó gödréhez illesztjük négy ujjunkat, és a sípcsontunk külső élétől 1 cm-re kifelé találjuk meg. Vagy: hüvelyk- és mutatóujjunkkal átfogjuk a térdkalácsot, és ahova egy egyenesen kinyújtott középsőujj ér, ott van a pont.

Az „1”-es azt jelenti, hogy alkalmanként 4-5 percen keresztül hasi légzést végzünk. Nagyon fontos, hogy eközben a mellkas ne mozogjon, koncentráljunk a köldök alatti területre. Egy perc alatt kb. négy be- és kilégzést végezzünk. Minél jobban megfeszül a hasfal, annál hatékonyabb a gyakorlat. Az összes fő meridián (Vese, Gyomor, Lép, Máj) a hasunkon keresztül húzódik, és a hasi légzéssel energetikailag aktivizálódik. A Vese vezeték hordozza a veleszületett energiáinkat, a Lép és Gyomor pedig a szerzett, születés utániakat.
A hasi légzés növeli a máj aktivitását, gyógyítja az álmatlanságot, magas vérnyomást, a máj és az epe betegségeit, gyomorfekélyt, nyugtat, gyógyítja a cukorbetegséget, a gyomorbántalmakat.

A „2”-es egy egyszerű, teletalpon végzett guggolás és felállás kombinációs gyakorlata. Nyitott tenyerünket magunk előtt tartva 4-5 percen keresztül, legalább 30 guggolást végezzünk.
A fizikai gyakorlat során megerősödik, helyreáll a Qi és Vér áramlása,így szinte kimossa szervezetből a különböző ártó tényezőket, mint pl. a Hideg, kórokozók, rákos sejtek stb.


A mozgással gyógyíthatók olyan betegségek, mint a magas vérnyomás, koszorúér betegség, cukorbetegség, asztma, szélhűdés szövődményei, álmatlanság, ízületi gyulladás, megfázás, székrekedés, emésztő- és hormonrendszeri panaszok.
A legmegfelelőbb mozgás a guggolás, bár az egyénnek megfelelően más mozgásfajta is alkalmazható.
Fontos, hogy a pulzus ne emelkedjen 120 fölé, a gyakorlatok végére ne kelljen lihegni, lehetőleg ne is izzadjunk meg.

A 3-1-2 meridián gyakorlat teljesen biztonságos, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni azokról az esetekről, amikor a gyakorlás körültekintést igényel.

  • Várandós kismamák hagyják ki az akupresszúrás pontok közül a Vab-4-es (Hegu, Találkozás völgye) pontot, illetve kerüljék a mélyre hajolást gyakorlás közben.
  • Visszérproblémákkal küzdő gyakorlók - ha a testcsapkodással kiegészített gyakorlatot végzik - hagyják ki a lábak végigcsapkodását, illetve csak simítsák végig a lábszár/láb problémás területeit, a meridiánok lefutásának megfelelően.

KELLEMES GYAKORLÁST, JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁNOK!