Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Femtolézer - csoda szemműtét

 Amerikában építették meg, magyar szakemberek tökéletesítették és Budapesten alkalmazták először a mélyebb szövetekbe behatolni képes, tökéletes pontosságú femtolézert, amellyel bármilyen szürke hályog percek alatt eltávolítható. A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján most megmutatták, hogyan működik.  Végigfotóztuk a műtétet - csak az kattintsa végig, aki bírja az ilyesmit!

.
 
 

Az orvos operatőri segítséggel "csak" beállítja, a szemgolyó mely részét szeretné eltávolítani, a számítógép pedig elvégzi a többit. Miután helyi érzéstelenítéssel a gép alá fektetik a beteget és egy homorú alkatrésszel a szaruhártyához csatlakoztatják a lézert, hogy a szem biztosan ne mozogjon a beavatkozás alatt, nagy energiájú, de csupán tíz a minusz tizenötödiken másodpercig (tehát az emberi érzékszervekkel elképzelhetetlenül rövid ideig) aktív sugár vág a szövetekbe. Ez hatvanszor-hetvenszer pontosabb, mint egy gyakorlott sebész keze és akár egy tökéletes kört is leírhatunk vele.

Így történt a szerda délelőtt műtött beteg esetében is. Bár a femtolézert főleg fiataloknál és traumás eseteknél ajánlják (tömegesen egyelőre nem tudják alkalmazni), szürke hályogot is előszeretettel műtenek vele, amely főleg az időseket érinti, konkrétan minden második lakost. Maga a lézeres beavatkozás alig egyperces volt és simán vágta át a beteg vastag, kemény szürke hályogát, utána egy másik műtőben alig húsz perc alatt távolították el a hályogot, a szaruhártya hibáit és ültettek be egy új lencsét, amellyel egy fiatal felnőtt látását adták vissza az idős bácsinak, aki végig a tudatánál volt és segített az orvosnak. 

A femtolézerrel végzett műtétek alig egypercesek, rendkívül pontosak, esetükben kisebb a fertőzésveszély és a komplikációk száma is csökken, lényegesen gyorsabb a gyógyulás - mesélte  Dr.Nagy Zoltán Zsolt, a klinika igazgatója, aki a műtétet végezte.

 

 

dns.jpg