Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gerson-terápia

 

Gerson-terápia a rák ellen

Sokan hallottak már a főként a rákbetegségek gyógyításában forradalmi újításnak számító Gerson-terápiáról, amely a magyar származású Beata Bishopnak és munkatársainak köszönhetően nálunk is elérhető. Igaz, még kevesen mondhatják magukat gyógyult „gersonosnak". Amikor az onkólógiai továbbképzésen vettem részt, mint előadó, akkor az előttem lévő előadás pont a Gerson-terápiát ismertette meg az orvosokkal. Elég nagy önfegyelmet és lemondást igénylő módszer, és szerintem inkább a hamar felismert rákosoknak segít, mint utolsó stádiumosoknak, de ennek ellenére engem meggyőzött. Nem csak a módszer, hanem a rengeteg tapasztalati eredmény, és olyan rákosok felszólalása, akik valóban ezzel a módszerrel gyógyultak ki a rákból.

 


Meglehetősen elterjedt az a vélekedés, hogy a terápia drága, nehezen kivitelezhető, nagyon munkaigényes, szigorú és monoton, sokan talán ezért is választják inkább a hagyományos onkológiai kezeléseket.

Tévhiteket és tényeket ismerhetünk meg a holisztikus szemléleten és az egyéni felelősségen nyugvó Gerson-módszerről, amelynek minden részletre kiterjedő, átfogó kézikönyve már magyarul is olvasható.

A betegségek elsődleges forrása: mérgezett környezet és táplálkozás

Az Egészségforrás Alapítvány gondozásában 2009. májusában Charlotte Gerson és Beata Bishop tollából megjelent a Gerson-terápia. A rák és egyéb krónikus betegségek gyógyítása című kötet tulajdonképpen a módszer kézikönyve, teljes körű útmutató a dr. Max Gerson (1881-1959) által kifejlesztett gyógymód elméletéhez és gyakorlatához.

A módszer azon a tényen alapul, hogy világunk egyre súlyosabb egészségügyi válságát elsősorban a tápérték nélküli, természetellenes, mérgező táplálkozás, tágabb értelemben az egyre inkább elszennyezett környezetünk okozza. A terápia lényege a hiányállapotok megszüntetése egy tápanyagokban gazdag, friss és párolt zöldségekből, gyümölcsökből, levekből és gabonákból álló tiszta bioétrend révén, illetve ezzel párhuzamosan a szervezet átfogó megtisztítása a felhalmozódott méreganyagoktól.

Dr. Gerson orvosi kutatásai és személyes megfigyelései révén jutott arra a megállapításra, hogy az emberi szervezet betegségei szinte kivétel nélkül anyagcsere-zavarra vezethetők vissza, amelyet két alapvető probléma, a hiányállapotok és a toxicitás (mérgezettség) okoz. Gerson felfedezte, hogy a rákos sejtek valójában az egészséges sejtek rovására, élősködve elszívják a tápanyagot az életerős sejtektől. Az 1940-es években, amikor Gerson már az Egyesült Államokban gyógyított rendkívüli sikerrel, a rák előfordulási aránya 1:16-hoz volt. Ma ez az arány1:2-höz – azóta az emberi tevékenység hatványozott mértékben károsította a természetet, benne saját életkörülményeinket, légkörünket, táplálékainkat, ivóvizünket.

Beata Bishop útja

Joggal vetődik fel az a kérdés, mégis hogyan lehet ilyen körülmények között egészségesnek maradni és súlyos betegségekből felgyógyulni, ahogy azt a Gerson-terápia követői állítják?

gerzson_beata_bishop_01 A módszert hazánkban meghonosító Beata Bishop, ismert írónő és pszichoterapeuta az egyik élő példa a módszer hatékonyságára. A Gerson-terápia természetes és holisztikus gyógyító eljárás, amely helyreállítja a sejtek anyagcseréjét, a máj méregtelenítő funkcióját és az immunrendszer működését. „Gyakori tévhit, hogy a Gerson-terápia csupán egy rák elleni terápia – mondta el Beata Bishop a könyv bemutatóján. – Valójában egy általános, a szervezet egészére kiterjedő, a megromlott öngyógyító képességet regeneráló életmód, amely kitűnő eredménnyel alkalmazható más krónikus betegségek: ízületi gyulladás, szív-és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, tbc, autoimmun betegségek gyógyításában is, azaz számos olyan esetben, amelyben a hagyományos orvoslás csak tüneti kezelést gyakorol."

 A magyar származású Beata Bishop, a Gerson-terápia magyarországi „nagykövete" Angliában élő írónő, 1981-ig a BBC-nek dolgozott újságíróként, amikor melanómát diagnosztizáltak nála, illetve később, a műtéti beavatkozások ellenére áttétek sorozatát. Bár állását ott kellett hagynia, és sebészorvosa legfeljebb néhány hónapot jósolt neki, a szigorú diétán és életmódváltáson alapuló Gerson-terápia segítségével két és fél év alatt meggyógyult. Felgyógyulását, valamint két terapeutaképző tanfolyamot és diplomájának megszerzését követően pedig pszichoterapeutaként kezdett dolgozni. Hosszú idő után, 1989-ben látogatott először Magyarországra, és el is kezdte a számára sorsfordító Gerson-terápia hazai népszerűsítését.

A tartós gyógyulás lépései

„A hagyományos terápiák daganatközpontúak, és a tumor felszámolását tekintik kizárólagos céljuknak. A Gerson-terápia ezzel szemben azon alapul, hogy a tumor nem maga a betegség, hanem csak annak tünete, a tumor megszüntetése pedig csak az első lépés a gyógyulás útján. A teljes szervezet maradéktalan újjáélesztésére van szükség" – hangsúlyozta Beata Bishop.

Ennek rendkívül hatásos módszere – a többség számára egyelőre – radikális étrendi változtatáson nyugszik. A Gerson-diéta alapja a bio zöldségekből és gyümölcsökből készített, frissen préselt levek és gyógyító ételek fogyasztása. A méregtelenítést a naponta alkalmazott kávés beöntésekkel kívánja elérni. Az egyes szervek működését emellett kiegészítő gyógyszeres kezeléssel támogatják, de nem kémiai, hanem organikusan termelt alapanyagokból származó gyógyszerekkel.

A könyvben részletezett, négy lépésből álló program szigorú követésével kiküszöbölhetők a betegségek alapvető okai, és tartós gyógyulást lehet elérni. A Gerson-diétát követőknek valójában semmi fontos tápanyagról nem kell és nem is szabad lemondaniuk, ráadásul az ízletesen elkészített ételek a legkifinomultabb ízlést is kielégítik. Erről a könyv olvasói maguk is meggyőződhetnek, ha kipróbálják a kötet mintegy száz oldalas receptmellékletének ételféleségeit.

Felelősség és aktív részvétel

A terápia sikeréhez elengedhetetlen az embert testi-lelki-szellemi egységnek tekintő átfogó szemléletmód, valamint az egyéni felelősségvállalás: a betegnek mindezeken a szinteken aktívan részt kell vennie saját gyógyulási folyamatában.

A Gerson-gyógymód nem specifikus, ezért számos különféle betegség kezelésére alkalmas, és célja a szervezet helyes működésének visszaállítása, hogy az újra meg tudja gyógyítani önmagát.

„Munkánkat egyfajta hídépítő munkának tartjuk az akadémikus gyógyítás és a kiegészítő terápiák között, mert úgy gondoljuk, hogy az önsegítő módszerek nem alternatívái, hanem kiegészítői a hivatalos orvoslásnak – fogalmazta meg az írónő, aki egyben a terápiát hazánkban elérhetővé tevő alapítvány tiszteletbeli kuratóriumi elnöke is.

Az alapítvány a napokban megjelent kézikönyvvel átfogó, teljes körű útmutatót kívánt adni a módszer iránt érdeklődők és a kezelést igénybe vevő betegek számára. Az elsőként az USA-ban megjelent kötet szerzői Beata Bishop és Charlotte Gerson, dr. Max Gerson lánya.

"Dr. Gerson 1958-ban megjelent könyve nehézkes korabeli szaknyelven íródott, nem olvasmányos, nem laikusoknak és betegeknek, hanem orvosoknak szóló mű, amely mára kissé elavult – mondta Beata a könyv munkálatairól. – Charlotte engem kért fel arra, hogy segítsek neki átalakítani édesapja eredeti munkáját. A könyv két év alatt készült el. Most a magyar változatát tarthatja kezében az olvasó. Charlotte egyébként ma, 87 évesen is telve van életerővel és energiával, vezeti az intézetet San Diegóban, sokat utazik és előadásokat is tart, ő maga a Gerson-életmód csodája.„ – tette hozzá az írónő.

A terápia nehézségei

gerzson_beata_bishop_02 Ennyi pozitív példa után adódik a kérdés: mégis miért nem népszerűbb ez a módszer, hiszen annyi életet mentett meg? Dr. Nagy Melánia Gerson-terapeuta, maga is gyógyult gersonos hangsúlyozta, hogy a szigorú szabályokra épülő program valóban megerőltető és hosszadalmas, ellentétben az allopátiás orvoslás tüneti kezelésen alapuló módszerével, amikor is a vágyott – ám sokszor átmeneti enyhüléshez – elég "bekapnunk egy tablettát„.

"Azok közül, akik időben elkezdték és pontosan végigcsinálták ezt a valóban szigorú és kemény kúrát, nem tudok olyanról, aki ne gyógyult volna meg. – tette hozzá a doktornő. – A legnagyobb problémánk az, hogy a legtöbben, akik felkeresik az intézményünket, már a többszörös áttét stádiumában vannak, amikor is a terápia használata korlátozott, vagy már olyan rossz állapotban vannak, hogy nem tudják azt eredményesen végigvinni. Ha bizonyos szint alá esik a fehérvérsejtek száma, ami már az immunrendszer rendkívül csökkent működését jelzi, esetleg a beteg valamelyik fontos szervét már korábban eltávolították, akkor a terápia sajnos nem működik. Az eredményes gyógyulás feltétele tehát az is, hogy a páciens a lehető legkorábbi stádiumban elkezdje a terápiát, és precízen végrehajtsa az ezzel járó életmódváltást.„

A napi 13 pohár lé kinyerése és elfogyasztása első hallásra talán betarthatatlannak tűnik, de idővel a napi rutin részévé lehet tenni, ráadásul a változatos és finom étrend révén az étel élvezetéről sem kell lemondaniuk a pácienseknek. A gyógyult gersonosok mindegyike vallja, hogy az életükről lévén szó, ez nem is akkora áldozat, sokkal inkább egy önmagukért, saját jól-létükért felelősséget vállaló, hosszú távon is fenntartható egészséges és természetes életvitel.

Dr. Max Gerson, a módszer kifejlesztője

Dr. Max Gerson (1881-1959) német zsidó orvos volt, Albert Einstein szerint "az orvostudomány történetének egyik legkiemelkedőbb zsenije„.

Gerson maga is kísérletezett a nyers, natúr táplálkozással, képes volt napokig tartó, munkaképtelenséget okozó migrénjét egyszerűen zsír-és sószegény vegetáriánus étkezésre való áttéréssel megszüntetni. Migrén-diétájának már 1918-ban híre ment, és miután más, addig gyógyíthatatlannak tartott betegségekben (pl. bőrtuberkulózisban, lupuszban) szenvedő páciensei is meggyógyultak, rájött, hogy a speciális étrenddel valójában nem egyetlen betegséget kezel, hanem képes helyreállítani a rosszul működő anyagcserét és immunrendszert.

Gerson híre az 1920-as években futótűzként terjedt, főleg, miután módszere segítségével Albert Schweitzer felesége is kigyógyult tbc-jéből, lánya pedig meghatározhatatlan bőrbetegségéből. (A tudóst magát diabéteszétől "szabadította meg„ Schweitzer 75 éves korában.)

1924-ben alkalma nyílt elvégezni egy kísérletet 450 bőrtuberkulózisban szenvedő betegen: közülük 446 páciens 99%-ban meggyógyult a terápiának köszönhetően!

1933-ban menekülnie kellett a náci Németországból, családjával együtt New Yorkban telepedett le, és itt folytatta praxisát. A holokausztban hét testvérét vesztette el.

Az Egyesült Államok orvosi szövetsége öt alkalommal kérte fel Gersont, hogy állítsa össze a terápiája hitelességét bizonyító dossziét, aminek a doktor minden alkalommal eleget is tett, cserében annyit kérve, hogy a testület publikálja az eredményeket. Erre soha nem került sor.

1946-ban Claude Pepper szenátor felkérte dr. Gersont, hogy tegyen tanúvallomást a rákmegelőzés és -gyógyítás reformját megcélzó Pepper Nealy-féle Rákellenes Törvényjavaslat mellett; a doktor kongresszusi bizottság előtt elhangzott tanúvallomását több oldalnyi terjedelemben rögzítették.

Az ügy kapcsán Raymond "Swing„ Graham, az ABC tudósítója 1946-ban élő adásban bejelentette, hogy a történelemben először fedezték fel a rák gyógymódját, ami óriási visszhangot váltott ki Amerika-szerte. A legérdekesebb azonban a történetben, hogy az állását 30 éve sikeresen betöltő Grahamet két héten belül kirúgták, az 1946-os rákellenes törvényjavaslat pedig azóta is az Egyesült Államok nyomtatványtárában porosodik, leszámítva azt az aprócska tényt, hogy dr. Gerson többoldalas vallomása helyén ma egy üres lap található – vagyis az amerikai kormány hivatalos dokumentumaira vonatkozó szabályozás ellenére a vallomást egész egyszerűen törölték.

Dr. Gerson 1958-ban, legkisebb lánya, Charlotte ösztönzésére írta és jelentette meg a Rákgyógyítás – 50 esettanulmány címet viselő könyvet, amely terápiájának első hivatalos dokumentációja volt.

A ma 87 éves és kitűnő egészségnek örvendő Charlotte Gerson, folytatva édesapja munkáját, intézményes keretek között kezdte el a Gerson-terápiát, vagyis a módszer szélesebb körben való elterjesztése elsősorban neki, illetve más családtagoknak köszönhető.

Kolontár