Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan tanulj meg 1 óra alatt 150 szót angolul?

 

Hogyan tanulj meg 1 óra alatt 150 szót

KÖZZÉTÉVE: 2014-05-14 10:04:12 | SZERZŐ: WEITZ TERÉZ

Amit az agyadról tudni kell

agyműködés.jpg1. szabály Az agy képekben gondolkodik.
Miközben csukva van a szemed én azt mondom neked " alma", akkor nem a leírt szót látod magad előtt, hanem egy almát. Pirosat, zöldet, nagyot, kicsit, vagy almafát almákkal. Tehát képet. Nem absztrakt ákombákomot, azaz betűsort. 
 2. szabály Az agy asszociációkat teremt.
Ha azt mondom neked, " törpe". Mi jut eszedbe róla? Először látsz egy törpét. (Mindenkié más.) Jönnek az kapcsolatok. Pl.:Hókuszpók, fekete macska, balszerencse, kéményseprő, kémény, háztető, télapó, lecsúszik, karácsonyfa, ajándék, kerékpár, túra.
3. szabály A rövid távú memória 5 perc alatt megtelik.
Azt gondolod, hogy minél hosszabb ideig tanulsz, annál többet tudsz. Marhaság. Amit 5 perc után teszel be, kiszorítja az előzőt, hogy helyet adjon neki.
4. szabály Az agy azonnali jutalomra vágyik.
A tanulás szenvedés, de meg kell csinálni, ha el akarsz érni valamit az életedben. Nem tudod magad motiválni, ha tíz évvel később kap érte jutalmat.
5. szabály Az agyad szereti, ha dicséred.
Az ember hatszor gondol magáról, képességeiről rosszat és csak minden hetedik gondolatban jön egy dicséret. Van akinél ez még katasztrofálisabb.
 

Hatékony szótanulás az agy működése szerint

1743392_639548866117462_355894279_n.jpgMeg kell tanulnod a törpe szót. 
Németül: der Zwerg 
1. Nézd meg milyen magyar szó jut eszedbe róla. Nekem az, hogy werg> vergődik. Becsukom a szemem. Ezt látom. Az egyik hupikék törpe az erdőben belelépett egy csapdába és vergődik. 
2. Szókártyára írom. Neeeeem szótárba!!! Egyik fele német, másik fele magyar. Ha akarod, le is rajzolhatod a képet. Vagy csak a csapdát. 
3. Mondj vele mondatot, egyszerűt. Der Zwerg ist blau.
4. Tedd ezt minden szóval. 5 perc után tarts pihenőt. Becsukott szemmel gondolj a képeidre. Most teszed át őket a középtávú memóriába.
5. A kártyákat tedd egy 4 vagy 5 fakkra osztott cipős dobozba. Részletesen itt találod.>>>Dobd ki a szótáradat
6. Ha megtanultad a felét jutalmazd meg magad. Olyan dologgal, amit szeretsz csinálni. Hallgasd meg a kedvenc számodat. ( Gyűjts össze már előre  sok ilyen jutalom bonbont.)
7. Ha végeztél az összessel jöhet a jutalom és a dicséret. Mondd ki hangosan a neved a tükör előtt. Veregesd meg a vállad és mondd: Peti! Ezt jól csináltad. Okos vagy.
FONTOS!! Ismételd a szavakat. Képességtől függően 4-7 szer kell ismételni, hogy megmaradjon. Nem egy napon. Klikk>>Az ismétlés hatalma
Angol példa:
be late for - elkésni 
Be látom forró>> Reggel van, forró a teám, pedig sietnék. Belátom forró, ha megiszom elkések. Ha az íráskép már megült, tedd hozzá a kiejtést. Automatikusan kapcsolja az agyad.
Spanyol példa:
foco- kabát
Foci-meccsen a futballisták kabátot rugdosnak.
Még valami!! Minél több nyelven beszélsz, annál több szóval tudod összekötni. Nem csak a magyarral.